Den måde vi står på, går på og bruger vores krop på, er med til at forme det indtryk, andre får af os. Vores kropssprog er en betydningsfuld del af vores kommunikation med andre, som ikke foregår via vores talte sprog.
Men hvad har det nonverbale sprog af betydning? Og hvorfor er det vigtigt at forholde sig til? Grunden til det skal findes i, at vi kan blive bedre til at forstå os selv og vores position i verden, hvis vi udforsker vores nonverbale sprog.
I forlængelse af at udforske det nonverbale sprog er det værd at nævne HabitusHuset Nordahl som et helt særligt sted. Ikke bare inden for Habitus-regi, men også nationalt. Nordahl er en del af Habitus og er et af de eneste steder i Danmark, hvor arbejde med heste er en del af den behandlende og pædagogiske metode. Hestene på Nordahl har mange funktioner – faktisk udgør de en meget stor del af det arbejde, der foregår i HabitusHuset Nordahl. Det er der mange gode grunde til. Heste kan nemlig hjælpe os med at forstå os selv bedre.
HabitusHuset Nordahl er et § 107 botilbud for unge ml. 18-25 år. Der er STU-tilbud, og så er der mulighed for at komme og modtage hesteassisteret terapi. Nordahl ligger i Tørring tæt ved Gudenåen og det naturfredede område Uldum. Udover 8 beboere, bor her også 10 heste. De hjælper dagligt mennesker med deres udviklingsproces og hjælper dem med at opnå en bedre selvforståelse.
Hvordan bruger Habitushuset Nordhahl heste i det terapeutiske arbejde?
Meget af det terapeutiske arbejde, der foregår i HabitusHuset Nordahl, har arbejdet med heste i centrum. Hesten er en fast samarbejdspartner mellem terapeut og klient, og den kan være med til at vise mennesker sider af dem selv, de måske ikke vidste, de havde.
For nogle mennesker kan sociale interaktioner med andre mennesker godt være overvældende. Det kan være svært at tolke, hvad andres intentioner er, og om disse intentioner er gode eller dårlige. Når der er mange mennesker samlet, øger det kun kompleksiteten. Her kan heste være nemmere at aflæse. Heste er uden fordomme. De stiller ikke dumme spørgsmål. De har ikke lumske bagtanker eller skjulte agendaer. De reagerer på de signaler, som man sender via sit kropssprog og med sin adfærd. Derigennem kan man lære sit eget nonverbale sprog at kende og efterfølgende regulere det, så man oplever større og større succes i relationen til hesten.
Heste kan altså hjælpe en til at forstå, hvilke signaler man sender ud i verden, samt hvad disse signaler har af betydning. Det er adfærdsterapi og kognitiv terapi, assisteret af hesten.
Personalet i HabitusHuset Nordahl kender hestene og deres adfærd. De kan forstå hestens sprog. En smasken betyder velvære, hvorimod et halevift betyder advarsel. Dermed kan personalet aflæse, hvordan hestene bliver påvirket af menneskers adfærd.
Der er mange, der kunne blive endnu klogere på, hvordan deres fremtoning potentielt kan tolkes. Det kan være uhensigtsmæssigt, at man i interaktionen med andre mennesker har en adfærd, som begrænser en i at leve det gode liv. Det kan være, at man har svært ved at sætte grænser, eller at man selv er grænseløs over for andre. Uanset kan man sammen med terapeuten gå på opdagelse i fremtoning og kropssprog i samspillet mellem hest, terapeut og klient. Terapeuten kan hjælpe en med at se, hvordan hestene forstår og opfatter, hvad man gør. Derigennem opnår man en dybere forståelse af, hvordan man selv fremstår – og man kan få hjælp til at træne frem imod at fremstå på den måde, man ønsker. Hesten fungerer altså som et medium, som man i samarbejde med terapeuten kan få lov at forstå sin egen adfærd gennem.
Arbejdet med heste kræver nærvær
Når man er sammen med heste, så inviterer hesten til at være nærværende i nuet. Som menneske bliver man nødt til at lade alt det, der skete i går, og alt det man er bange for, der måske sker i morgen, ligge. Ellers taber man kontakten med hesten, og så er man ikke længere den, der bestemmer, hvornår man går og står, eller om det skal være forlæns eller baglæns. Nogle heste inviterer selv tilbage til kontakt. Andre heste har brug for tydeligt lederskab, hvor mennesket skal invitere til kontakt. Derfor har vi i Habitushuset Nordahl mange heste at vælge imellem, så vi kan lave specifikke matches mellem menneske og hest, alt efter hvad der skal arbejdes med. På denne måde sikrer vi, at udfordringerne sker inden for nærmeste udviklingszone.
For en stund kan det være enormt befriende og helende at være nødsaget til at lade al bekymring ligge. Refleksion er godt, men tankemylder kan være udmattende. Arbejdet med hestene giver mulighed for at få tankerne væk fra de almindelige mønstre – og for at trække vejret helt ned i maven.
Terapeutisk arbejde med heste begynder altid der, hvor den enkelte er. Ingen kan være nærværende, hvis de er lammet af angst og bekymring for den situation, de befinder sig i. Hvis ikke man er til stede i sit kropssprog, kan man ikke få lov at bestemme. Heste er ligeglade med, hvad man er bekymret over. De går op i, at man sender de rigtige signaler. Vi arbejder meget med angst i HabitusHuset Nordahl. Her bruger vi psykoedikation, undervisning og viden om egen tilstand og derefter eksponering – altid gradvist og i små doser.
I arbejdet med heste får man mulighed for løbende at opleve mange mindre sejre. Når man i samarbejde med terapeuten pludselig kan få hestene til at reagere på nye måder, får man den konkrete oplevelse af, at ens handlinger er betydningsfulde. På denne måde bidrager hestene til, at man lærer, at man har værdi.
Mennesker, der af forskellige årsager har brug for at udvikle en dybere selvforståelse, kan have fordel af hesteassisteret terapi. Uanset hvad man går og tumler med, kan hesteassisteret terapi være både behandlende og beroligende, da man får lov til at spejle sig i et fordomsfrit spejl.
Heste oplever nemlig kun vores adfærd. Derfor kan vi gennem heste få lov til at kigge på nogle af de ting ved os selv, som kan være svære at udtrykke, når vi forsøger at gøre det gennem vores verbale sprog.
Du kan se meget mere om HabitusHuset Nordahl her, og du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du er interesseret i at høre mere om, hvilke fordele der er ved hesteassisteret terapi.
Tlf: 25 25 01 88
Mail: toj@habitus.dk