Kategorier
Bosteder

En dag på botilbuddet Fjelsted

Hvordan foregår hverdagen på et botilbud egentlig? I HabitusHusene er der stor variation fra bosted til bosted – og fra borger til borger. For at sikre en høj pædagogisk kvalitet er der dog nogle faste strukturer, der er gennemgående. Det er de strukturer, vores erfaring har lært os, skaber de bedste betingelser for høj livskvalitet blandt beboerne. 

I HabitusHuset Fjelsted i Sindal i Nordjylland bor der fire mennesker med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Botilbudsleder Andreas Nord fortæller, at: ”Hver dag arbejder pædagogerne på Fjelsted for at skabe gode dage og gode oplevelser for de fire borgere.”

Alle dagene på HabitusHuset Fjelsted er bygget op efter samme princip med fokus på de individuelle behov. Det er de for at skabe overskuelighed og genkendelighed for beboerne. Der er stor variation på, hvilke behov den enkelte beboer har, og selvom dagene gentager de samme rutiner, er rutinerne altid individuelt varieret alt efter det enkelte menneskes interesser, kompetencer, behov og humør, fortæller Andreas Nord.  

Du kan se mere om HabitusHusenes struktur og årshjul i denne video.

Overlap og dagens start 

Klokken 8.00 møder dagens pædagoger ind og gør klar til en ny arbejdsdag. Pædagogerne på Fjelsted arbejder 24 timer i døgnet, og der er altid én pædagog til én borger. Hver borger er tilknyttet et fast team af 4-5 pædagoger. Klokken 8.00 er der et overlap mellem vagtplanerne. 

Hver dag, der går på Fjelsted, bliver dokumenteret; hvad har man lavet? Er der noget fysisk eller psykisk, den næste pædagog, der møder ind, skal være opmærksom på? Var det en god dag i går – og er der nogle forventninger til den kommende? 

Overlappet mellem pædagogerne sikrer, at alle pædagogerne på Fjelsted har de bedste forudsætninger for at starte en god dag. 

Herefter starter borgerens dag. Med visualiseret struktureret pædagogik bliver de kommende aktiviteter gennemgået. Det er forskelligt fra borger til borger, hvor mange aktiviteter, det er meningsfyldt at præsentere ad gangen. Nogle af beboerne på Fjelsted finder mest tryghed i at vide, hvad der skal ske flere dage i forvejen, og andre borgere har mest gavn af at få kortlagt enkelte aktiviteter ud i fremtiden. 

Borgeren har, i så stort omfang som muligt, selvbestemmelse over hvilke aktiviteter, der skal foregå. Hver borger får tilbudt forskellige aktiviteter, som pædagogen ved, at borgeren trives i – og kan have behov for. 

Det kan være forskellige former for motion, kreative aktiviteter, gåture eller en tur i svømmehallen. ”Fordi vi har et indgående kendskab til borgene, kan vi tilbyde dem de aktiviteter, vi ved skaber mening for dem”, fortæller Andreas Nord 

Efter den visualiserede gennemgang af de kommende aktiviteter er det tid til personlig pleje. Der bliver der spist morgenmad, taget bad, klippet negle, skiftet ble og hvad der ellers er af forskellige behov. Det varierer selvfølgelig altid fra menneske til menneske.

Fokus på individets behov og et roligt nervesystem

Herefter foregår dagen i et skift mellem pauser og aktiviteter. Nogle af beboerne kan godt lide at hjælpe til med at lave deres frokost, og andre skal have den serveret. Til tider søger beboerne selskab med hinanden, og til det er der fællessrum. I det omfang det er meningsskabende med sociale aktiviteter beboerne imellem, bliver det faciliteret af pædagogerne. 

”Vi går meget op i ikke at møde borgeren med afvisninger”, fortæller Andreas Nord. ”Vi skal altid være undersøgende og anerkendende for at hjælpe borgeren med at forstå.”

Hver borger bliver fulgt tæt hele dagen. Det er for at sikre, at der hele tiden er hjælp til at regulere og støtte borgeren gennem deres aktiviteter. 

”Hen ad aftenen begynder vi at fokusere på at skrue ned for energien. Om aftenen har vi typisk nogle rolige aktiviteter. Det kan være borgeren får massage, får læst højt eller deltager i andre rolige aktiviteter. Gennem denne del af dagen, er vi også særligt opmærksomme på low arousal. Borgene har brug for at mærke, at den pædagog, de er sammen med, har roen med sig. Det har borgene brug for at mærke hele dagen, men om aftenen er det et særligt fokus”, fortæller Andreas Nord. 

I alle HabitusHusene bliver der arbejdet med low arousal. Du kan læse mere om, hvad low arousal er i dette blogindlæg.

Hver dag på Fjelsted er bygget op, så der er maksimal mulighed for at øge borgernes livskvalitet. Det er fokus i alle pædagogiske interventioner, dokumentation, lokalernes indretning og de aktiviteter der bliver afholdt. 

Læs mere om HabitusHuset Fjelsted her. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s